În Bistriţa-Năsăud se găsesc 12 castele, care au aparţinut în special nobililor maghiari. Deşi toate au primit titulatura de monument istoric, în acest moment niciunul nu poate fi vizitat, singurul care era deschis publicului poate fi admirat doar din afară întrucât ploaia a făcut ravagii. Ceva mai fericită e situaţia caselor din centrul istoric al municipiului, care rând pe rând sunt renovate.
Castelele sunt situate în Ilişua, Sărata, Şieu Măgheruş, Cristeştii Ciceului, Chiochiş, Matei, Posmuş, Comlod, Urmeniş, Beclean, Arcalia şi Cristur Şieu. Dintre cele 12 minuni arhitecturale care au primit titulatura de monument istoric, puţine sunt funcţionale şi doar unul este deschis pentru turişti, acesta putând fi admirat însă doar din afară, întrucât ploaia a făcut ravagii în interior, iar aventurierii riscă să se accidenteze dacă se încumetă să intre.
Este vorba despre castelul contelui Bethlen de la Arcalia, care a fost renovat, fiind administrat de câţiva ani buni de către Universitatea Babeş Bolyai, care utilizează locaţia pentru cursuri, tabere şi diverse semniarii. Castelul este amplasat în Arcalia, într-un colţ de rai, un parc dendrologic ce adăposteşte sute de specii de plante şi arbori din întreaga lume.
Universitatea Babeş Bolyai refuză să mai investească în restaurarea castelului pentru că, precum alte clădiri cu valoare istorică şi arhitecturală, a fost retrocedată de către moştenitorii contelui Balasz Bethlen care l-a construit în urmă cu 150 de ani.
Funcţional este şi castelul familiei nobiliare Hye din Ilişua, care datează din secolul al XVIII-lea şi în interiorul căruia a fost amenajat preventoriul TBC pentru copii. În picioare este şi castelul Lazăr Imre din Sărata, care, se pare, a fost achiziţionat de către un productător italian de mătase care vrea să-l renoveze şi să-l transforme în spaţiu de expoziţie, nee