Cel mai ușor mod de a avea mai mulți bani este să vă administrați eficient veniturile și cheltuielile, iar una dintre soluțiile adecvate este conceperea unui „plan de economii”. Fie că vă faceți rezerve pentru situații neprevăzute, pentru o vacanță sau pentru pensionare, gândiți-vă serios la viitoarea situație financiară.
Patru pași pentru o administrare proprie
O modalitate simplă este să vă administrați singuri planul de economii. Iar ca să vă fie mai ușor, vă propunem câteva etape pe care ar trebui să le parcurgeți:
1. Stabiliți obiectivele
Faceți o listă cu toate lucrurile pentru care vreți să puneți bani deoparte. Aceasta poate include totul, de la o excursie de weekend până la achiziția unei case. La început, lungiți lista cât mai mult posibil, apoi restrângeți-o la elementele pentru care doriți să economisiți în prezent. Unele persoane pot avea doar un singur obiectiv, alte, chiar zece. Dar cu cât aveți mai multe, cu atât mai mult un plan de economii vă ajută să rămâneți pe drumul care duce către ele.
2. Adăugați costurile
Următorul pas este să vă stabiliți cât de mult costă fiecare dintre obiective fixate. Pentru cele mai puțin costisitoare, includeți costul integral. Pentru cele mai scumpe și pe care aveți de gând să le plătiți prin intermediul unui împrumut, cum ar fi o mașină sau o casă, notați valoarea avansului de care veți avea nevoie.
3. Stabilirea perioadei
Dar oare cât timp va dura pentru atingerea obiectivele stabilite? Practic, acesta este și principalul rol al planului de economii. Fiecare obiectiv va avea propriul său grafic. Intervalul de timp necesar va determina, totodată, și modul în care veți economisi.
De exemplu, pentru obiectivele realizabile într-un an sau doi, păstrați-vă economiile în instrumente financiare cu risc scăzut, dar care vă protejează banii. Pentru obiectivele pe te