În condiţiile în care în ultima perioadă un loc de muncă în străinătate nu mai reprezintă neapărat o gură de oxigen din punct de vedere financiar, iar o parte a sucevenilor se văd nevoiţi să revină acasă, unii dintre ei, mai ales cei plecaţi din mediul rural, se gândesc la o investiţie în agricultură. Această tendinţă este confirmată de reprezentanţii asociaţiilor fermierilor din judeţ, care spun însă că cei mai mulţi aşteaptă fondurile europene care ar urma să fie accesate din anul 2014.
S-a retras acasă şi a căutat pe internet în ce poate investi
Există însă şi suceveni care au făcut pasul de la stranier la fermier. Unul dintre ei se numeşte Gică Pop şi este din comuna Udeşti. După 15 ani de muncă în străinătate, acesta a ajuns la concluzia că trebuie să facă altceva.
„Am lucrat 15 ani în Grecia, cel mai mult în construcţii, după care am văzut că situaţia începe să nu mai fie bună şi m-am hotărât să mă retrag acasă. Atunci a devenit clar că trebuie să mă apuc de ceva. Fiind crescut de mic la ţară, cu animale, am început să caut o variantă”, îşi începe povestea Gică Pop, printre cele 200 de capre pe care le creştere împreună cu un asociat.
Spune că a studiat mult pe internet în ce domeniu să investească şi, în cele din urmă, a ajuns la concluzia că o fermă de capre ar fi o afacere bună. Principalul argument este legat de laptele foarte sănătos, căutat, şi de concurenţa de pe piaţă, care nu este foarte puternică.
„Ştiu că muncesc pentru mine, nu am patron, nu îmi spune la ce oră să fiu şi unde...”
După aproape doi ani de când a devenit crescător de capre, spune că nu îi merge rău, atâta timp cât nu rămâne cu laptele şi brânza de capră pe stoc. Bineînţeles că lucrurile nu merg chiar ca pe roze: firmele mari oferă un preţ foarte mic pe litrul de lapte, 2 lei, tratamentele, furajele, crotalierea costă mult, iar mai nou ar