Școala “Vasile Alecsandri” a găzduit a doua ediţie a simpozionului “Incursiune în istoria învăţământului românesc.
Școala “Vasile Alecsandri” a găzduit miercuri, 13 noiembrie, simpozionul naţional “Incursiune în istoria învăţământului românesc”. Evenimentul, care a reunit profesori de istorie din zona Romanului, i-a avut ca invitaţi speciali pe Elena Preda, inspector pentru disciplina istorie în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ, lector universitar doctor Harieta Mareci Sabol, lector universitar doctor Vasile Demciuc şi lector universitar doctor Radu Florian Bruja, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, şi pe profesorul Liviu Rusu, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din Neamţ.
Manifestarea este deja la a doua ediţie, fiind lansată în 2012, cu prilejul aniversării a 180 de ani de la înfiinţarea Școlii “Vasile Alecsandri”. Dacă la prima ediţie tema a fost reprezentată de cercetări ale istoriei învăţământului nemţean, cea de-a doua ediţie şi-a propus o dezbatere mai largă, referitoare la începutul învăţământului din România. Au fost înscrise la simpozion 54 de lucrări, trimise de profesori de diverse discipline din 17 judeţe ale ţării.
“Prima ediţie a simpozionului a fost încurajatoare şi ne-a făcut să lărgim aria de dezbatere pentru această ediţie, dându-le posibilitatea de a participa tuturor profesorilor din ţară, interesaţi să cerceteze şi dornici de a afla lucruri inedite despre începuturile şcolii româneşti. O şcoală nu este doar suma rezultatelor meritorii ale prezentului, ci şi produsul unui trecut care poate ascunde fapte şi lucruri cu impact pentru comunitate, confirmări ale unor valori umane, profesori şi elevi care au marcat istoria locală, judeţeană sau naţională, evenimente semnalate în ziarele timpului. Evenimentul îşi propune să ofere oportunitatea deschiderii unei cercetări cu scopul descoperirii comorilor t