Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Mihai Cucuringu, absolvent al unui doctorat in matematica aplicata si computationala la Universitatea Princeton.
Acum, tanarul lucreaza la dezvoltarea si analiza matematica a unor algoritmi pentru grafuri, cu aplicatii in biologie structurala, inginerie si analiza datelor.
Drumul spre America
A decis sa plece la facultate in Statele Unite in 2003, imediat dupa terminarea liceului. Tanarul isi aminteste ca aplicase la peste 20 de scoli, in mare parte "alese la intamplare".
"Asta se intampla in toamna lui 2002, si atunci nu prea exista un sistem centralizat care sa iti puna la dispozitie informatii despre procesul de aplicare. Am mers la Bucuresti la Fulbright pentru cateva saptamani ca sa invat pentru examenele necesare (SAT, TOEFL) folosindu-ma de cartile pe care ei le puneau la dispozitie.
Ma sfatuisem doar cu un prieten care plecase cu un an in urma in SUA, la Harvard, dar el era olimpic international la fizia, eu nici pe departe, si eram constient ca imi va fi mult mai greu sa obtin o bursa intergrala la o scoala buna. Am fost acceptat cam la jumatate din scolile la care aplicasem, si am ales sa merg la Hiram College, o scoala destul de mica din Ohio. Cei patru ani petrecuti acolo au fost o experienta unica, si nu regret niciun moment anii petrecuti acolo, mai ales datorita oamenilor pe care i-am cunoscut", ne-a marturisit tanarul.
La Hiram a ajuns cu ideea sa urmeze o specializare in informatica si, desi il tenta ideea sa faca si matematica, "ma gandeam ca mai bine nu, din moment ce in liceu nu fusesem olimpic la matematica".
"Pana la urma am urmat in paralel ambele specializari. Mai mult decat atat, in anul trei incepusem sa iau cursuri de economie, s