Uniunea Europeana consideră cazul Iuliei Timoşenko motivat politic şi un exemplu de justiție „selectivă”.
Șansele Ucrainei de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană au scăzut aproape la zero după ce parlamentul de Kiev a respins miercuri, 13 noiembrie, legea care ar fi permis tratarea în Germania a fostei șefe a guvernului, Iulia Timoşenko, aflată în detenţie. Eliberarea Iuliei Timoșenko era una din condițiile esențiale puse de UE.
Doi emisari europeni au asistat de altfel la ședința plenară a parlamentului ucrainean, Rada: fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski și liberalul britanic și fost șef al Parlamentului European Pat Cox.
Uniunea Europeană consideră cazul Iuliei Timoşenko motivat politic şi un exemplu de justiţie „selectivă”. Timoșenko a fost condamnată la 7 ani închisoare, iar starea sănătății ei s-a deteriorat în timpul detenției.
Ucraina a semnat, ca și Republica Moldova, acorduri comerciale şi vamale (DCFTA) cu UE, acorduri care oferă mari facilități, și era singura țară a Parteneriatului Estic care trebuia să semneze un Acord de asociere cu UE la întâlnirea la vârf care se va ține la Vilnius la sfârșitul acestei luni.
Ucraina este importantă atât economic cât și geopolitic pentru UE, mai întâi pentru poziția și dimensiunile sale, dar și pentru faptul că e țara de tranzit pentru gazul rusesc de care unii membri răsăriteni ai UE sunt total dependenți.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene, care se vor reuni luni 18 noiembrie, vor decide dacă sau nu Ucraina va putea semna, la Vilnius, Acordul de asociere, însă potrivit majorității celor care cunosc dosarul șansele sunt acum minime.
Un alt motiv pentru care Ucraina și-a pierdut rapid creditul și credibilitatea e și faptul că propriul avocat al Iuliei Timoșenko, Serhiy Vlasenko, a fost inculpat