Cazul fostului premier Iulia Timoşenko ridică dificultăţi autorităţilor ucrainene în procesul de apropiere faţă de UE. Închiderea sesiunii extraordinare de miercuri a Radei Supreme de la Kiev, fără a vota un proiect de lege care ar fi clarificat situaţia fostului prim-ministru, a determinat Comisia Europeană (CE) să ceară o clarificare urgentă în acest caz.
Solicitarea Bruxelles-ului vine pe fondul dezbaterilor aprinse privind îndeplinirea de către fosta republică sovietică a criteriilor definite în decembrie 2012 pentru aderarea la blocul comunitar.
Progrese nesatisfăcătoare
Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule a subliniat că raportul elaborat de emisarii Parlamentului European, Alexander Kwasniewski şi Pat Cox, aşteptat miercuri seară la Bruxelles, are o „importanţă crucială” în cazul Timoşenko. Membrii UE, care vor decide asupra semnării acordurilor la Vilnius, încă discută despre eliminarea justiţiei selective, reforma electorală şi cele presupuse de agenda de asociere realizate de Ucraina, a explicat Stano, potrivit Agerpres. Referitor la amânarea votului de către Rada Supremă până pe 19 noiembrie, la o zi după decizia miniştrilor de externe privind semnarea acordurilor UE-Ucraina la Vilnius, purtătorul de cuvânt al lui Stefan Fule a declarat că „depinde de statele membre când vor lua decizia”. Acesta a recunoscut că Ucraina a realizat progrese în îndeplinirea criteriilor, dar a insistat asupra necesităţii unei „acţiuni decisive” în cazul Timoşenko. Dacă recent Kievul a aprobat în prima lectură proiecte de legi privind reforma procuraturii şi legea privind alegerile parlamentare, acest progres trebuie consolidat prin adoptarea urgentă a acestor două legi şi în a doua lectură, a argumentat oficialul european.
Rada Supremă nu e gata
Preşedintele Radei Supreme, Volodimir Rîbak, a pre