Pupilele, în funcție de diltatarea sau compresia lor, pot spune despre starea noastră de spirit. Pupilele sunt capabile să reflecte o variație de stări de spirit, de la concentrare la entuziasm sau dezgust.
În 1964, psihologii EckhardHess și James M. Polt au demonstrat că pupilele noastre se dilată atunci când ne concentrăm asupra unei acțiuni sau a unei informații.
Nouă ani mai târziu, Gary K. Poock, pornind de la cercetarea Hess și Polt, a concluzionat că deși pupilele noastre se dilată atunci când suntem concentrați, ele se micșorează atunci când când creierul este obosit după o perioadă îndelungată de efort intelectual.
Totodată, pupilele le arată medicilor starea pacientului. Motivul pentru care medicii pun o lanternă în ochii pacientului este pentru a verifica starea creierului. Pupilele ar trebui să fie egale, rotunde și să reacționeze la lumină, astfel că testul cu lanterna îi ajută pe medici să stabilească dacă pacientul are leziuni la nivelul creierului.
Dimensiunea pupilelor arată cât de interesați suntem de subiectul despre care ni se vorbește. În 1977, psihologii White și Maltzman au format un grup de studiu în cadrul căruia subiecții ascultau pe rând pasaje dintr-o carte erotică, o lucrare despre mutilare, un alt treilea pasaj fiind neutru.
La începutul tuturor celor trei pasaje pupilele participanților s-au dilatat, însă ele au rămas de aceeași dimensiune numai în cazul primelor două - pasajul erotic și lucrarea despre mutilare. Potriviot psihologilor, creierul nostru reacționează la orice subiect nou, pupilele dilantându-se, însă dacă pe parcusrului lui subiectul nu mai este interesant pentru creier pupilele se micșorează.
Un alt mesaj transmis de pupilele noastre este excitația sexuală. Atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, excitația sexuală este semnalată de dilatarea pupilelor.
La fel cu