Săpăturile arheologice făcute de profesor doctor Vasile Ursachi au condus la concluzia că în sat a existat o aşezare geto-dacică. Peste 100 de monede şi piese ceramice confirmă valoarea tezaurului. Arheologii romaşcani au primit un premiu internaţional şi recunoaşterea Academiei Române pentru descoperirea mai multor cetăţi dacice în zona Roman.
Editura “Muşatinia” are în pregătire lucrarea “Aşezarea dacilor liberi de la Simioneşti”, ce poartă semnătura profesorului doctor Vasile Ursachi, carte de referinţă nu doar pentru lumea ştiinţifică, interesul pentru origini, detaliile despre mărturiile arheologice şi vizitarea unui şantier arheologic putând constitui o mai mare atractivitate decât oricare din investiţiile din zonă. Certificarea oficială a celei mai vechi aşezări de pe teritoriul actualului sat Simioneşti vine de la tezaurul lăsat de împăraţi romani şi confirmă existenţa unor schimburi comerciale şi o dezvoltare a agriculturii din această mănoasă parte a Moldovei, ocupaţie a populaţiei autohtone care ar fi motivat interesul romanilor pentru această zonă. Tezaurul este compus din 102 monede imperiale romane din secolele I-II d. Chr., cu emisiuni ale unor împăraţi romani, între anii 69-178: Vitellius – un exemplar; Vespasian – 15 exemplare; Titus – patru exemplare; Domiţian – şapte exemplare; Nerva – două exemplare; Traian – 22 exemplare, Hadrian – şi familia – 22 exemplare; Antonius şi familia – 17 exemplare şi Marc Aureliu, L. Verus şi familia – 11 exemplare.
Actul de naştere al satului Simioneşti a fost descoperit în 1964
Tezaurul descoperit la Simioneşti, în 1964, conţine 102 monede, dar şi piese ceramice, precum şi urme de vatră, ceea ce i-a încurajat pe arheologi să afirme că în zona de sud-vest a satului Simioneşti a existat o aşezare geto-dacică.
Cercetările arheologice şi numismatice s-au concretizat într-o colecţie aflată