Toamna se culeg strugurii, dar şi gutuile, “merele de aur” din grădina bunicilor, fructele-vedetă ale lui Brumar. Sunt nu numai gustoase, dar şi extrem de sănătoase, oferind un cocteil perfect echilibrat de vitamine şi minerale care fortifică organismul şi acţionează ca un puternic antioxidant, alungând primele simptome de răceală şi protejându-ne împotriva afecţiunilor specifice sezonului rece.
“Împotriva virozelor respiratorii, gripei şi guturaiului consumaţi cel puţin o gutuie pe zi!”, aşa ne sfătuiesc nutriţioniştii, mai ales că sunt fructele-vedetă ale toamnei. Gutuile ne fortifică sistemul natural de apărare al organismului, ne ajută să facem faţă cu brio răcelilor de sezon şi, în acelaşi timp, previn anemia şi stimulează pofta de mâncare. Mai mult, o gutuie pe zi ţine la distanţă inflamaţiile gâtului, care apar odată cu temperaturile scăzute, iar seminţele măcinate ale acestui fruct au un efect calmant extraordinar în caz de tuse şi bronşită. Ne-am obişnuit să apelăm la citrice în această perioadă, dat fiind cantitatea mare de vitamina C pe care o conţin, însă este bine de ştiut că o singură gutuie asigură întreg necesarul zilnic de vitamina C de care avem nevoie.
Valoarea nutriţională la 100g fruct
Carbohidraţi - 15,3 g
Zahăr - 12,53 g
Fibre - 1,9 g
Grăsimi - 0,10 g
Proteine - 0,4 g
Apă - 83,8 g
Vitamina A - 40 mg
Vitamina B3 - 0,2 mg
Vitamina B6 - 0,04 mg
Vitamin B9 - 8 mg
Vitamina C - 15,0 mg
Calciu - 8 mg
Fier - 0,7 mg
Magneziu - 8 mg
Fosfor -17 mg
Potasiu - 197 mg
Sodiu - 4 mg
Valoare energetică - 60 kcal (240 kJ)
Beneficiile pentru sănătate ale gutuilor
- Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursă importantă de zaharuri simple, uşor asimilabile, elemente minerale şi vitamine.
- Conţinutul ridicat de substanţe pectice are un ro