Ministerul Educaţiei a lansat astăzi dezbaterile publice pe proiectul Codului Educaţiei. Oficialii au prezentat mai multe elemente noi pe care vor să le introducă atât în învăţământul primar, treapta de liceu, în şcolile profesionale şi în universităţi.
Drepturi şi garanţii sociale pentru profesori, salarii mai mari, un capitol aparte pentru educaţia incluzivă, creşterea duratei învăţământului obligatoriu până la vârsta de 18 ani din 2018 şi formarea competenţei de a învăţa pe tot parcursul vieţii sunt doar câteva dintre elementele prevăzute de Ministerul Educaţiei în noul cod.
De asemenea, conform Codului Educaţiei vor fi instituite structuri noi de evaluare şi asigurare a calităţii studiilor pe diferite trepte.
„Din păcate, nu decidem noi când se va aproba Codul Educaţiei. Sperăm să avem dezbateri publice serioase şi dacă reuşim să obţinem un consens între costuri şi prevederile acestui document la care ţinem foarte mult, sperăm să ne mişcăm foarte repede şi în câteva luni să aprobăm Codul“, şi-a exprimat speranţa ministrul Educaţiei, Maia Sandu. Ministrul a mai precizat că încă nu se cunosc costurile proiectului, dar a subliniat că acesta este unul foarte ambiţios.
„Acest cod este coloana vertebrală a strategiei Educaţia 2020, dar coloana vertebrală mai poate avea şi hernii. Sper că acestea să nu fie însă atât de acute“, a mai adăugat şi viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura.