O imagine amănunţită despre sectorul energetic din România şi din Uniunea Europeană a fost conturată la Conferinţa Energetică de la Mediaş, care a avut loc în perioada 8-10 noiembrie.
În cadrul evenimentului, organizat de către Asociaţia Tinerilor Maghiari din Mediaş, în colaborare cu Conferinţa Tineretului Maghiar din România, au fost dezbătute teme ca gazele naturale, mineritul şi energia electrică.
Invitaţii au vorbit pe marginea diferitelor laturi ale acestui sector vast, despre implicaţii tehnice, juridice, economice şi de mediu. La eveniment au fost prezente persoane implicate în mod direct în croirea actelor normative aplicabile diferitelor domenii de activitate, precum şi tineri maghiari din diferite judeţe ale ţării. Au fost prezentate laturile şi conexiunile dintre cele trei sectoare inseparabile.
Pe parcursul celor trei zile de conferinţă, s-a creat un permanent dialog între participanţi şi foşti secretari de stat, deputaţi si europarlamentari, pe de o parte, şi ingineri, foşti mineri si oameni de afaceri, pe de altă parte, dialog ce a condus la conturarea unei imagini de ansamblu a ceea ce înseamnă exploatarea diferitelor forme de energie convenţională sau neconvenţională. În acelaşi timp, s-au prezentat diferite metode de obţinere a materiilor prime, cum ar fi cărbunele, petrolul şi gazul metan.
Evenimentul a fost în aşa fel conceput încât să informeze tinerii, ca fiecare să îşi poată face o părere despre diferitele forme ale energiei. Fie că este vorba de exploatarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, a diferitelor minereuri folosite în viaţa de zi cu zi, fie că este vorba de exploatarea gazelor naturale şi a petrolului folosite în foarte multe ramuri ale industriei.
O temă intens dezbătută a fost pe marginea cazurilor în care materiile extrase din subsol sunt folosite pentru obţinerea energiei electrice. Cei