Citafereza, procedura care permite onorarea rapidă a comenzilor pentru pacienţii cu nevoi trombocitare, va fi posibilă de la începutul anului viitor la Centrul de Transfuzii Slatina.
Pacienţii trataţi în judeţ la Obstetrică - Ginecologie, Oncologie sau Hematologie, care au nevoie, în timpul tratamentului, de concentrat trombocitar, au şansa, de anul viitor, să primească produsul miraculos mult mai repede decât se întâmplă în prezent.
Centrul Judeţean de Transfuzii va fi dotat cu un aparat de citafereză care permite obţinerea concentratului trombocitar într-un termen mult mai scurt decât în prezent, în plus, pentru nevoile unui singur pacient fiind necesar un singur donator, nu până la 10 donatori, cum se întâmplă astăzi.
„Noi furnizăm şi astăzi acest produs Spitalului Judeţean de Urgenţă, însă de multe ori concentratul ajunge după ce pacientul a fost transferat într-un centru universitar, pentru că procedura actuală este greoaie, consumatoare de timp. Pe de altă parte, era necesar, pentru că ne vin comenzi de la unitatea de transfuzii a spitalului cel puţin o dată pe săptămână, pentru 10, 15 sau 20 de pungi, pentru aproape toate grupele sanguine. Ne confruntăm cu boli foarte grave, leucemii sau boală Hodgkin, la vârste din ce în ce mai mici”, a declarat directorul centrului, medicul Ramona Lesnic.
Pentru instalarea aparatului se va amenaja o cameră specială de donare, cu televizor şi posibilitate de lectură, având în vedere faptul că întregul proces durează aproximativ trei ore.
Diferenţa între acest procedeu şi donarea clasică există şi pentru donator, după separarea şi reţinerea trombocitelor sângele reintrând în circulaţia corporală a celui dispus să ajute astfel un pacient aflat în mare nevoie. Câştigul este uriaş, explică şefa centrului, sângele celor 10 donatori necesari înainte fiind folosit pentru alţi paci