Un proiect finanţat, în cea mai mare parte, de Agenţia Naţională pentru Romi a permis evaluarea stării de sănătate în opt comunităţi din Sălaj, formate preponderent din reprezentanţi ai etniei rome.
Proiectul, intitulat „Sănătatea în comunitatea noastră de romi”, s-a derulat în parteneriat cu Fundaţia SOS Ciobanca, cu sprijinul şi efortul medicilor din policlinica privată din Dumbrava. Timp de mai multe săptămâni, în perioada 21 iunie – 8 noiembrie, o echipă medicală complexă, formată din medici clinicieni, un medic ginecolog, asistenţi medicali şi voluntari, s-au dus în fiecare din cele opt comunităţi selectate şi au acordat consultaţii celor care, bineînţeles, au dorit acest lucru.
Potrivit informaţiilor prezentate joi, la finalul proiectului, de medicul Mihai Iacob, coordonatorul medical al întregii campanii, 355 de membri ai comunităţilor de romi din Fildu, Almaşu, Sînmihaiu Almaşului, Agrij, Mirşid, Dragu, Surduc şi Hida au fost consultaţi de echipa medicală, fiind urmărită, cu precădere, depistarea unor boli precum cancerul de col uterin, diabetul sau tuberculoza.
Potrivit medicului, au fost descoperite, astfel, trei cazuri noi de tuberculoză, opt persoane cu suspiciune de TBC, nouă cazuri noi de diabet şi o mulţime de cazuri din sfera genitală. Numărul mare de cazuri de acest gen se poate pune şi pe seama faptului că din cei 355 de pacienţi consultaţi, 262 au fost femei.
Medicul ginecolog Mioara Capolna, cea care a făcut consultaţiile ginecologice şi prelevările pentru testele Babeş – Papanicolau, spune că una din şase femei consultate prezintă stadii precanceroase de sferă ginecologică şi că această situaţie are la bază faptul că există, în aceste comunităţi de romi, o prevalenţă a infecţiilor cu germeni cu transmitere sexuală, cea mai frecventă fiind exocervicita, cunoscută ca şi rană pe col, afecţiune care, în timp, tinde să se m