Băuturile energizante comercializate pe piaţa de la noi conţin între 3 şi 8 E-uri. Aşa arată un studiu recent derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a opt produse de acest gen. Specialiştii atrag însă atenţia că, atunci când sunt consumate în exces, aceste băuturi au efecte dezastruoase asupra sănătaţii.
Asta în timp ce din ce în ce mai mulţi tineri apelează la energizante, pe care le consumă chiar şi în incinta şcolilor sau a liceelor.
„Am vrut să arătăm că energizantele nu sunt chiar băuturi răcoritoare, ele conţin, pe lângă E-uri şi zaharuri care pot dăuna, în timp, sănătăţii. Asta pentru că segmentul este în creştere şi pentru că există persoane care consumă zilnic aşa ceva. Din păcate, am remarcat că aceste produse ajung să fie consumate de copii cu vârste din ce în ce mai mici. Prin urmare, din punctul nostru de vedere, este important ca adulţii, dar mai ales părinţii, să citească etichetele şi să fie mai responsabili”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (InfoCons).
37,5% din energizante au un conţinut de 6 E-uri
Concret, în cadrul cercetarii derulate de asociaţie în vară, au fost analizate produsele celor mai importanţi distribuitori din piaţă. Rezultatele au demonstrat că, din punct de vedere al numărului de E-uri, din cele 8 tipuri de produse analizate, 25% au în conţinut un număr de 3 E-uri, iar 37,5 % au un conţinut de 6 E-uri.
În ceea ce priveşte conţinutul de zahăr, 37,5% au în conţinut zahăr, 25% au în conţinut îndulcitori, în timp ce 25% conţin şi zahăr şi îndulcitori. Unul dintre produsele analizate avea în conţinut zaharoză, a mai arătat Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Aceste produse ajung să fie consumate de copii cu vârste din ce în ce mai mici