Excedentele comerciale ale Germaniei, criticate de autorităţile europene, au fost primite cu rezerve de presa germană. Unii comentatori resping interpretările potrivit cărora Germania ar fi vinovată de criza din ţările sud-europene, alţii, dimpotrivă, cred că Berlinul a provocat criza şi, ca atare, ar trebui sancţionat.
Comisia Europeană a criticat ieri Germania din cauza excedentului comercial prea ridicat. Cu alte cuvinte pentru exportul prea mare, în comparaţie cu importul. Excedentele germane au depăşit cu 1,2 procente cele 6 la sută din Produsul Intern Brut, admise şi stabilite în baza reglementărilor europene.
Oare chiar dăunează forţa exporturilor germane economiei europene, se întreabă astăzi mai mulţi comentatori şi analişti, după ce critici la adresa modelului economic promovat de guvernul federal au fost formulate, recent, în Statele Unite, şi miercuri de către Comisia Europeană.
„Nu criticăm Germania ca putere economică, competitivă, sau pentru performanţele în domeniul exportului”, a subliniat comisarul european Olli Rehn la Bruxelles. Dimpotrivă, l-a secondat şeful Comisiei, José Manuel Barroso: „Ne-am dori mai multe Germanii în Europa”. Ceea ce trebuie clarificat este dacă excedentele prejudiciază celelalte economii naţionale ale ţărilor Uniunii Europene.
Potrivit Comisiei Europene, excedentul german are repercusiuni negative asupra stabilităţii UE.
„Faptul că se vorbeşte doar despre excedente, este un deficit, unul structural şi politic“, comentează astăzi supărat ziarul „Börsen-Zeitung“. „Ideea de a dirija economia naţională de la Bruxelles în vederea impunerii unor măsuri se va dovedi sterpă cînd unele ţări vor fi supuse unor verificări percepute ca un soi de tribunal public.”
Ziarul conservator „Die Welt” este şi mai vehement, sugerînd că aprecierile critice formulate la Bruxelles ar exprima doar într-o formă voa