Invenţiile sale au folosit nespus omenirii şi au permis cu mult mai repede atingerea unor performanţe notabile în numeroase domenii de activitate.
Unul dintre marii inventatori focşăneni de la începutul secolului XX a fost Umberto Sorani. Născut în anul 1886 dintr-un tată italian, refugiat ca profesor de muzică la Liceul Unirea şi o mamă focşăneancă, Umberto Sorani a avut 22 de fraţi şi a urmat cursurile primare la Şcoala nr 1 din Focşani, după absolvirea a intrat ucenic la un atelier mecanic, fiind atras de ştiinţa mecanismelor şi dispozitivelor.
După efectuarea stagiului militar, în perioada 1913-1915, a stat în Italia , unde avea multe rude.
„Aici, la uzinele Galileo din Florenţa, urmează cursurile serale ale acestei unităţi economice, unde îşi îmbunătăţeşte cunoştinţele profesionale , desenul tehnic, nomenclatura tehnică în aplicaţiile mecanicii, precum şi cunoştinţele sistematice de metalurgie. Prima inovaţie pe care tânărul Sorani o face este legată de realizarea unui periscop pentru flota de submarine ruseşti. După cum a mărturisit în însemnările sale, inginerii de la Ofificien Galileo erau tulburaţi si nemulţumiţi, deoarece la toate probele tehnologice, tubul de metal în care era montat periscopul nu rezista la presiunea corespunzătoare imersiunii, experienţele repetându-se zilnic fără succes. Sorani a turnat tubul în poziţie verticală, după un procedeu imaginat de el, folosind un aliaj de bronz, în care adaugă nichel şi argint, conform unei reţete pe care el o experimentase, eliminând astfel posibilitatea apariţiei porilor şi a condiţiilor de aburire a prismelor optice în timpul imersiunii, care se acopereau cu vapori şi picături de apă. După câteva încercări de turnare în poziţie verticală a tubului periscopului, acesta a rezistat la toate probele de laborator şi tehnologice, î conformitate cu caietul de sarcini”, spune istoricul focşăne