Medic veterinar la bază, Nicolae Ştefan Chişiu a fost unul dintre cercetătorii care s-a bucurat de susţinerea regimului comunist. A şi primit o fermă, lângă Limleu Silvaniei, unde să îşi poată desfăşura în voie cercetările.
Doctorul Nicolae Ştefan Chişiu s-a născut în satul lui Iuliu Maniu, Bădăcin, în 1921. Şi-a început cariera ca şi medic veterinar, însă a dezvoltat o pasiune pentru imunologie, motiv pentru care şi-a dedicat cea mai mare parte din timp cercetărilor în acest domeniu. Regimul de la acea vreme l-a susţinut pe medicul sălăjean şi chiar i-a dat o fermă, lângă Şimleu Silvaniei, unde să-şi poate desfăşura în voie cercetările. Iată cum îl descria, într-un articol, revista "Flacăra": „Se prezintă în fiecare dimineaţă la ora 7 în laborator (unde animalele de experienţă îşi numără zilele) şi se reîntoarce acasă in jurul orei 20. Duminicile şi le petrece tot aici. Ajuns acasă, îşi refrişează mintea cu un pahar de ţuică dreasă cu sifon, apoi îşi continuă de unul singur studiile. Cu acest mod de viaţă a ajuns la câteva descoperiri mondiale. Ajutat doar de familie şi de CAP-ul Livada Măgurii, care îi pusese la dispoziţie un „lot experimental”, doctorul Chişiu demonstra lumii întregi „un emoţionant exemplu de tenacitate şi dăruire care ne obligă să reevaluăm forţa pasiunii, dragostea neţărmuită pentru patrie şi pentru meseria aleasă”.
De altfel, poetul Adrian Păunescu, redactorul şef al revistei, a şi adresat, în 2005, din poziţia sa de senator, o întrebare ministrului sănătăţii de la acea vreme, prin care voia să afle dacă una dintre descoperirile medicului sălăjean: "În deceniul opt, la insistenţele Revistei "Flacăra" pe care o conduceam, în România, s-au făcut, oficial, experimente cu fermentul CH, descoperit de Nicolae Ştefan Chişiu şi cu metoda chimistului Nicolae Ionescu Dâmboviţa, privind depistarea precoce a cancerului într-o picătură de