Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a criticat dur neputinţa de care au dat dovadă o mulțime de parlamentari şi miniştri în a rezolva una din problemele care afectează mii de suceveni, dar ale căror efecte se resimt de mulţi ani în întreaga ţară.
Nemulțumirea sa se referă la faptul că de mai bine de zece ani, investiţiile de extindere a reţelelor de gaz metan sunt blocate, din cauza unor probleme legislative, a căror rezolvare a fost solicitată în numeroase rânduri.
„Văd că nimeni nu ne ajută, şi aici mă refer în primul rând la parlamentari, prin modificarea legii energiei. Suntem blocaţi în privinţa extinderii reţelelor de distribuţie a gazului metan în municipiul Suceava, pentru că e valabilă încă acea lege prin care, dacă primăria face o investiţie de acest gen, este obligată să o dea gratuit în patrimoniu operatorului de gaz metan. Acest lucru era în ordine atât timp cât operatorul era statul român, prin Romgaz, dar astăzi, fiind o firmă privată, nu este posibil ca primăria să facă o investiţie din fonduri publice şi apoi să o dăm gratuit unui operator privat”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.
Apel la parlamentarii suceveni
Proiectul de extindere a reţelei de gaz metan în cartierul Burdujeni Sat bate pasul pe loc încă din perioada primului său mandat de primar, tocmai din cauza piedicilor legislative existente.
Încercările repetate de a găsi o cale de rezolvare, prin modificarea legislaţiei învechite, care nu ţine cont de realităţile din teren, s-au izbit ca nuca de perete.
„M-am adresat la vreo trei prim-miniştri, la toţi parlamentarii de Suceava... Toţi promit în campania electorală, după care uită”, a spus primarul Sucevei, care, în urmă cu câţiva ani, a şi contractat un credit de la Dexia Kommunalkredit AG Viena, pentru a duce gazul metan în Burdujeni Sat, fiind nevoit să redirecţioneze banii pentru consolid