Felicia Man, inspectorul şcolar general al ISJ Olt, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă că, din următorul an şcolar, pe lângă liceele tehnice din judeţ vor funcţiona şcoli profesionale, în parteneriat cu agenţii economici. În acest fel, oferta de şcolarizare va fi corelată în tocmai cu cererile firmelor care caută forţă de muncă.
Felicia Man a anunţat demararea demersurilor pentru înfiinţarea de şcoli profesionale, ca structuri pe lângă liceele tehnologice din judeţ. Ea a adăugat că elevii care vor urma cursurile acestor şcoli vor putea să intre în piaţa muncii chiar mai repede de doi ani, perioadă pe care se întinde şcolarizarea în prezent la şcolile profesionale existente.
„În judeţul Olt, în parteneriat cu Primăria Slatina şi cu unităţi de învăţământ preuniversitar profesionale şi tehnice, în parteneriat cu agenţii economici de pe platforma industrială Slatina şi Caracal, am început demersurile în scopul înfiinţării şcolilor profesionale, structuri pe lângă unităţile de învăţământ profesional şi tehnic. Consider că este una dintre cele mai importante acţiuni ale ISJ deoarece vizează acoperirea unui deficit existent pe piaţa educaţională, în acest moment, în judeţul Olt. Legea Educaţiei Naţionale prevede faptul că se pot înfiinţa şcoli profesionale atât ca structuri distincte, dar şi ca structuri sau secţii pe lângă unităţile de învăţământ preuniversitar”, a declarat şefa ISJ Olt.
În acest moment, în judeţ, nu sunt decât patru clase de şcoală profesională, cu perioadă de şcolarizare de doi ani, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul Metalurgic, Colegiul „Alexe Marin” şi Colegiul Agricol „Carol I”.
Felicia Man a mai declarat că aşteaptă o modificare a Legii Educaţiei Naţionale pentru ca şcoala profesională să înceapă după clasa a VIII-a.
„În acest moment, şcoala profesională funcţionează începând