Începutul postului Crăciunului aduce noi îngrijorări cu privire la pacienţii cu diabet. Dieta în această perioadă se concentrează pe excesul de grăsimi vegetale şi de glucide, în încercarea de a înlocui aportul de proteine din carne, atrage atenţia Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.
Excesele de glucide din post sunt foarte periculoase pentru diabetici
Pentru că în post nu există suficiente proteine, diabeticii ar trebui să fie atenţi la surplusul de glucide şi să discute cu medicul dacă trebuie sau nu să ajusteze medicaţia, subliniază medicul Simona Tivadar. „Foarte mulţi dintre pacienţii mei diabetici se decompensează în post, adică starea lor se agravează. Şi pacienţii cu dislipidemii, adică cu un nivel mare al colesterolului şi al triglicerilor. Vin cu trigliceride uriaşe din cauza consumului abuziv de grăsimi vegetale. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi la sfârşitul postului!“, exclamă specialista.
Trebuie acordată o atenţie mărită alimentaţiei în această perioadă. În primul rând trebuie consultat medicul pentru a vedea dacă le este recomandat să ţină post sau nu.
„Diabeticii trebuie să discute cu medicul dacă pot sau nu să ţină post şi să-şi găsească, eventual, varianta prescurtată a acestuia. Nimănui nu-i strică puţin post, mai ales dacă ar trebui să piardă în greutate. Mulţi suferă de diabetul de tip II, adică diabetul gras, consecinţele lipsei de efort fizic, a exceselor acumulate“, continuă Simona Tivadar.
Motive de îngrijorare la nivel mondial
În România, 7% din populaţie suferă de diabet. În plus, specialiştii avertizează că la fiecare diabetic cunoscut, esxistă unul necunoscut. Suntem pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Ziua Mondială a Diabetului, marcată pe