Titularii licenţelor şi Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) vor incheia acte adiţionale de stabilire a unor redevente mai mari, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta privind cresterea redeventelor miniere cu 25%, in medie, fata de cat sunt in prezent. Practic, prevederile proiectului de OUG vor fi aplicate retroactiv, titularii de licente in industria miniera fiind obligati sa-si modifice acordurile in vigoare, lucru recunoscut chiar de presedintele ANRM, Gheorghe Dutu. Intrebat ce se va intampla cu cei care vor refuza sa modifice acordurile, Dutu a spus ca va interveni Garda Financiara si ii va obliga sa plateasca diferentele dintre vechile redevente si noile redevente, precum si penalizari, scrie HotNews.ro.
"Redeventa este aplicabila prin efectul legii, partile avand obligatia sa se supuna acesteia", a spus Dutu. Acesta sustine ca actualele acorduri permit modificarea redeventelor.
Un alt efect al Ordonantei este ca se creeaza un precedent care ar putea fi folosit si in cazul redeventelor petroliere. Reamintim ca renegocierea noului sistem de redevente petroliere este una dintre marile mize ale Guvernului Ponta. Actualele redevente au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014.
Aplicabilitatea cotelor, astfel majorate, are in vedere toate actele de concesiune in baza carora se pot realiza activitati miniere de exploatare, respectiv licentele de concesiune/dare in administrare pentru exploatare, licentele de concesiune/dare in administrare pentru explorare, cu exploatare experimentala, precum si permisele de exploatare.
Care vor fi noile redevente
Actualele redevente, asa cum sunt stabilite de Legea minelor nr.85/2003
"În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonantei de urgenţă a Guvernului, titularii licenţelor/permiselor şi autorit