Gazele de sist sunt considerate motorul dezvoltarii sectorului energetic din SUA, insa marile companii din industrie nu se bucura de acelasi succes in Europa de Est.
Operatiunile din Lituania si Polonia au fost abandonate. Ar putea urma Ucraina. Intre timp, Rusia ramane cel mai mare producator de gaze naturale din regiune, scrie International Business Times.
Chevron Corporation a renuntat la planurile privind explorarea gazelor de sist in Lituania, din cauza "mediului fiscal si legislativ" nefavorabil.
In Polonia, Exxon Mobil, Talisman Energy si compania de stat Grupa Lotos au sistat activitati similare, de asemenea, din cauza deficientelor privind reglementarile si conditiile geologice dificile. Energy Information Administration din SUA a recalculat rezervele de gaze de sist regenerabile in scadere cu mai mult de 26%.
In Ucraina, exista mai multe cauze ale esecului proiectelor privind gazele de sist. Cererea locala nu este suficient de mare pentru a favoriza un boom al gazelor de sist. In plus, instabilitatea politica si coruptia i-au speriat pe cei mai multi dintre investitorii straini din acest sector.
Royal Dutch Shell a investit 400 de milioane de dolari in Ucraina, insa ramane de vazut daca aceasta ii va aduce si profit.
Reuters: Romanii prefera subzistenta in locul gazelor de sist
In Romania, Chevron a confirmat joi suspendarea activitatilor de informare din comuna Pungesti, unde intentioneaza sa demareze activitati de explorare a gazelor de sist. Decizia a fost luata in urma protestelor localnicilor.
"Chevron poate confirma suspendarea activitatilor de informare din comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a protestelor din cadrul comunitatii. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati de informare intr-un mod sigur si responsabil, insa acest lucru n