Parlamentul a votat în primă lectură proiectul Legii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, ce are drept scop reducerea la zero a toleranţei faţă de corupţia din sistemul judecătoresc.
Printre modificările ce se regăsesc în proiect se numără extinderea până la doi ani a termenului de prescripţie pentru tragerea la răspundere a judecătorilor care au comis ilegalităţi. Astfel, vor putea fi sancţionaţi şi judecătorii care au ieşit la pensie.
În lista sancţiunilor disciplinare, în locul mustrării aspre a fost introdusă pedeapsirea prin reducerea salariului în volum de la 15% la 30% pentru o perioadă de la trei luni până la un an, precum în România, Germania sau Polonia.
Dacă până acum doar unul dintre cei 12 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii putea cere intentarea procedurii disciplinare, acum orice cetăţean va putea depunde o sesizare în privinţa unui magistrat, iar aceasta va fi examinată de Inspecţia judiciară. Numărul membrilor colegiului disciplinar va fi redus la nouă persoane, dintre care patru vor fi membri ai societăţii civile, selectaţi printr-un concurs organizat de Ministerul Justiţiei.
„Trebuie să ne asigurăm că nicio abatere disciplinară săvârşită de vreun magistrat nu va fi lăsată fără sancţionare, iar pe de altă parte să fortificăm mecanismul de independenţă a judecătorilor şi să excludem orice imixtiune din afară în domeniul justiţiei“, a motivat Oleg Efrim.
Comuniştii au calificat proiectulo drept unul „formal, prin care se doreşte instituirea constrolului politic în domeniul justiţiar“.