Impotenţa, numită şi disfuncţie erectilă, reprezintă imposibilitatea de a ajunge şi menţine o erecţie satisfăcătoare pentru contactul sexual. Studiile arată că aceasta apare adesea ca urmare a obezităţii.
Obezitatea duce la scăderea performanţelor sexuale ale bărbaţilor, fiind responsabilă de scăderea nivelului de testosteron din sânge şi de apariţia hipertensiunii, cu efecte negative asupra circulaţiei sangvine din organele genitale.
Bărbaţii tineri, cei mai afectaţi
Potrivit studiilor, în cazul bărbaţilor obezi mai tineri de 55 de ani, apariţia disfuncţiilor erectile a fost de patru ori mai mare decât în cazul celor care aveau o greutate normală. De asemenea, adolescenţii care suferă de obezitate la vârste de 14-20 de ani au un nivel de testosteron cu 50% mai redus decât ceilalţi băieţi de vârsta lor. Prin urmare, vor fi predispuşi impotenţei şi infertilităţii şi atunci când vor ajunge la maturitate.
Alţi factori favorizanţi
"În cele mai multe cazuri, disfuncţia erectilă este asociată cu excesul de grăsime abdominală, cu bolile cardiovasculare şi cu diabetul zaharat de tip 2, toate acestea caracterizând o stare cunoscută în prezent sub numele de sindrom metabolic. Se estimează că bărbaţii cu un IMC (indice masă corporală – n.r.) mai mare de 28,7 sunt cu 30% mai predispuşi la disfuncţia erectilă faţă de cei cu un IMC normal, mai mic sau egal cu 25. S-ar putea ca procentul de bărbaţi supraponderali sau obezi care suferă de impotenţă să se apropie chiar de 79%. Conform cercetărilor, pierderea în greutate, ca urmare a dietei sau a chirurgiei bariatrice, este asociată cu îmbunătăţirea funcţiei sexuale pentru o treime din bărbaţii obezi ce suferă de impotenţă", a declarat dr. Şerban Vasile, medic primar chirurg la Spitalul "Sf. Constantin" din Braşov.
Explicaţia ştiinţifică
O erecţi