Ziua Bugetului: Noile surse de venituri si vechile criterii de alocare. Guvernul urmeaza sa adopte in sedinta de joi, proiectul de Lege a bugetului pe 2014. Adoptarea proiectului a fost precedata in ultimele saptamani de controversatele noi taxe si impozite prin care guvernul incearca sa adune veniturile necesare, masuri care au starnit reactii puternice din partea mediului de afaceri. Potrivit formei publicate pe site-ul Ministerului de Finante, este de asteptat, de asemenea, ca nu doar sursele de venituri, ci si alocarile, sa provoace contestari in ceea ce priveste criteriile de repartizare a banilor, dat fiind ca anul 2014 este an electoral. Din acest punct de vedere, este foarte vizibila cresterea cu 45% a bugetului Ministerului Dezvoltarii, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, scrie Cursdeguvernare.ro.
10 amenintari pentru economie. In ultimul raport asupra inflatiei, BNR schiteaza cinci provocari semnificative: majorarea accizelor, liberalizarea preturilor la energie, situatia economica a UE, politica monetara a Fed, preturile materiilor prime pe plan extern. S-ar mai putea adauga, insa, alte cinci: evaziunea asociata majorarii taxelor, comprimarea consumului, absorbtia deficitara, fraudarea fondurilor europene, cosmetizarile electorale si sugrumarea investitiilor. Anul viitor se anunta dificil din mai multe puncte de vedere. Vom experimenta inca din start scumpirile in lant, propagate de acciza majorata la combustibil, dar si o tendinta de crestere a evaziunii, cum se intampla de obicei ca reactie la cresterea fiscalitatii, scrie Romania libera.
ANAF vrea sa impoziteze penalitatile de intarziere. Mai nou, potrivit Legii 72/2013, Fiscul ar avea dreptul sa intervina in raporturile contractuale dintre profesionisti (persoane juridice), cerand aplicarea unor despagubiri mai mari de catre creditorul neplatit. Dar are dreptul Fiscul sa interv