Petru Groza a fost unul dintre cele mai controversate personaje din istoria recentă a României şi totodată unul dintre hunedorenii aflaţi în galeria celor mai importanţi oameni politici din ultimul secol.
Petru Groza a fost avocat, moşier cu o avere impresionantă şi om politic. Deşi nu a fost membru al Partidului Comunist Român, Groza a fost numit prim-ministru în primul guvern comunist al României intre 1945 si 1952 şi apoi, până în 1958, a fost preşedinte al Marii Adunări Naţionale. Petru Groza s-a născut în 7 decembrie 1884, în Băcia, fiind fiu al unui preot ortodox.
A condus România în anii 1940
A studiat Dreptul în Budapesta şi apoi în Berlin, devenind avocat şi doctor în drept. În 1933, Groza fondează formaţiunea politică de stânga intitulată Frontul Plugarilor. “Susţinător al comuniştilor încă dinainte ca aceştia să ajungă la putere, Groza nu a renunţat niciodată la obiceiurile sale destul de burghezo-moşiereşti, motiv pentru care a primit porecla de burghezul roşu", scrie Historia. Petru Groza devine prim-ministru al României în anul 1945, iar sub conducerea guvernului Groza are loc abdicarea regelui Mihai şi transformarea regatului în Republica Populară Română. Petru Groza a murit în 7 ianuarie 1958, la vârsta de 73 de ani.
Moşiile demnitarului
Petru Groza a locuit în Deva, într-o casă impresionantă construită în anii 1920 în centrul istoric al oraşului. Casa lui Petru Groza din Deva a fost reşedinţa acestuia până la moartea sa, în 1958. Nu a fost confiscată de regimul comunist şi a fost moştenită de urmaşii fostului demnitar”, spune istoricul Vasile Ionaş. Clădirea este nelocuită în prezent, fiind moştenită de urmaşii fostului demnitar. Impresionează prin arhitectura ei, în stilul cubist.
În comuna hunedoreană Băcia, locul unde Petru Groza a înfiinţat “Frontul Plugarilor”, se află conacul familiei acestuia, cu un do