În mod cert, prima diferenţă sesizabilă este cea de preţ, un medicament generic putând fi mai ieftin cu 20 până la 90 la sută decât unul original. Dar există deosebiri şi în ceea ce priveşte eficienţa?
Producătorii de medicamente generice, atât cei din România, cât şi cei din alte ţări, ca şi reprezentanţii Asociaţiei Europene de Medicamente Generice spun că acest tip de tratament este la fel de eficient ca şi medicamentul original, prin urmare nu ne asumăm niciun risc atunci când alegem să luăm varianta mai ieftină a unui medicament.
Cu toate acestea, atât la noi în ţară, cât şi în alte state din lume, există voci care pun la îndoială acest lucru.
Descoperirea, protejată 20 de ani
Un medicament original reprezintă descoperirea unei substanţe de bază eficientă în tratarea anumitor afecţiuni. Punerea pe piaţă a acestuia se petrece după mai mulţi ani, fiind necesară o varietate de studii riguroase în ceea ce priveşte eficacitatea terapeutică, efectele adverse, modul şi viteza absorbţiei, distribuiţiei în organe şi în ţesuturi şi eliminării medicamentului din organism.
După patentare, descoperirea este protejată 15-20 de ani, adică nicio altă companie nu poate produce un medicament similar fără acordul titularului. După ce expiră perioada de protecţie, orice companie farmaceutică poate produce medicamentul respectiv, cu aceeaşi substanţă de bază, dar cu denumire comercială diferită.
Cum se fac studiile
Pentru a demonstra că un medicament generic este la fel de eficient ca originalul, se fac studii de bioechivalenţă. Acestea constau în administrarea unei doze din medicamentul generic unui lot de aproximativ 20 de voluntari sănătoşi şi în administrarea aceleiaşi doze din medicamentul original unui alt lot similar de 20 de voluntari.
După un interval de timp, se observă nivelul de subst