Gheorghe Cojocaru: „Orice stat, care aspiră la integrarea europeană, trebuie să se conformeze unor standarde clare ale UE şi în sfera economică, socială, politică sau a drepturilor omului.”
În vizita lui săptămânală în studioul Europei Libere de la Chișinău, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre ezitările Ucrainei înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Gheorghe Cojocaru: „Conducerea de la Kiev continuă să menţină o stare de suspans în relaţiile cu Uniunea Europeană. Cu două săptămâni înainte de reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius la care câteva foste republici sovietice – Republica Moldova numărându-se printre acestea – vor fi invitate să parafeze, iar Ucraina – să semneze Tratatul de Asociere şi de Liber Schimb cu Bruxellesul, iată că autorităţile ucrainene încă nu au dat curs cererii Uniunii Europene de a o pune în libertate, sub o formulă sau alta, pe fostul prim-ministru, încarcerat astăzi, Iulia Timoşenko. Tensiunile la Kiev sunt gata să explodeze, opoziţia lansează grave acuzaţii în adresa preşedintelui Victor Ianukovici, iar Uniunea Europeană mai acordă o săptămână pentru ca autorităţile ucrainene să ia o decizie fermă, în cazul Timoşenko.”
Europa Liberă: Iulia Timoşenko are susţinători mulţi care cer eliberarea ei, dar există şi tot atâţia adversari sau poate chiar mai mulţi, care spun că Iulia Timoşenko a prejudiciat statul ucrainean şi trebuie să rămână la închisoare. Şi atunci când Uniunea Europeană intervine cu această cerere, nu e vorba cumva de o ingerinţă?
Gheorghe Cojocaru: „Orice stat, care aspiră la integrarea europeană, trebuie să se conformeze unor standarde clare ale Uniunii Europene şi în sfera economică, socială, politică sau a drepturilor omului. Deşi conducerea de la Kiev insistă asupra dimensiunii penale a cazului Timoşenk