La câţiva kilometri de Capitală, în judeţul Giurgiu, se află cel mai mare adăpost canin al municipalităţii, cel de la Mihăileşti. În jur de 700 de animale sunt închise în cuşti metalice, aşteptând să fie adoptate sau, potrivit noii legi, eutanasiate. Până în acest moment, municipalitatea a plătit un miliard şapte sute de lei firmelor private care se ocupă de capturarea maidanezilor.
În jurul orei 11.00, la intrarea adăpostului din Mihăileşti sunt doar câteva persoane care aşteaptă să adopte şi să plece acasă cu un animal.
În interiorul adăpostului, un miros puternic de fecale stăpâneşte prima hală din adăpost, acolo sunt aşezate pe cinci şiruri 117 cuşti. Unele adăpostesc câte două animale, în timp ce altele s-au transformat în locuinţa unui singur maidanez. Un angajat care se ocupă de salubriazare împrăştie mizeria cu apă.
Lătratul şi tremuratul
Fiecare cuşcă are un pod lemn pe care animalele se pot odihni, iar în colţurile scândurilor, pe jos, se găsesc două recipiente: unul pentru mâncare şi unul pentru apă.
Câini albi, negri, mici sau mari cerşesc milă de la angajaţii adăpostului şi de la oamenii care vin să-i adopte. În timp ce unele animele încep să latre, altele tremură pe podelele din lemn şi privesc cu ochii mari şi speriaţi către vizitatori.
O roabă dusă de un angajat al adăpostului îşi face loc printre cuştile cu gratii de metal, iar un câine anesteziat este aşezat, alături de un „coleg“, pe un pod de lemn. Un alt angajat îmbrăcat într-un halat alb, cu o seringă şi o sticluţă plină cu anestezic, explică clar: „L-am sterilizat, iar acum se află sub anestezie. Probabil o să dureze câteva ore până când îşi va reveni“.
Colegul său intră într-o cuşcă vecină, imobilizează un alt câine, care primeşte o doză de anestezic şi este pregătit pentru sterilizare.
„Vânătorul de lei“, abandonat la Mihăileşti @