Printre primii contributori la bugetul naţional, judeţul Cluj ocupă abia locul 25 la banii alocaţi de guvern pentru dezvoltare în anul 2014.
49,4 milioane de lei este suma alocată dezvoltării judeţului în proiectul de buget pentru anul viitor, în creştere cu 99.000 de lei faţă de cea alocată în 2013 şi cu 978.000 de lei peste banii alocaţi Clujului acum doi ani, în ultimul buget naţional elaborat de guvernul Boc. Din banii alocaţi pentru drumuri judeţene şi comunale se pot moderniza 20-25 km.
Două sunt capitolele bugetare care distribuie judeţelor bani pentru investiţii: sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale şi sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Dacă primele sume au destinaţie clar definită, banii pentru echilibrarea bugetelor locale pot fi folosiţi pentru finanţarea tuturor proiectelor de dezvoltare şi doar pentru acest tip de investiţii. Pentru drumuri, judeţului Cluj i-au fost alocaţi 11,9 milioane de lei, fiind al optulea judeţ din punct de vedere al mărimii sumei. Mai mulţi bani pentru drumuri au primit Alba, Argeş, Bihor, Buzău, Hunedoara, Suceava şi Timiş, fără ca diferenţele să fie considerabile.
Cu totul altfel stau lucrurile în privinţa sumelor pentru echilibrarea bugetelor, practic a banilor destinaţi dezvoltării judeţelor. Cu 37,5 milioane de lei, Clujul este abia al 25-lea între judeţele ţării, diferenţele fiind semnificative. Liderul clasamentului, Iaşiul, va primi 62,2 milioane de lei, cu 66% mai mult decât Cluj Este adevărat, însă, că, potrivit legii nr. 273/2006, alocările pentru echilibrarea bugetelor se fac în proporţie de 70% pe baza unei formule de calcul care include ca factori determinanţi populaţia judeţului şi impozitul pe venit mediu pe locuitor. O pondere de 30% în calcularea sumei cuvenite o are suprafaţa jud