Nu poți să ai o Constituție, adoptată cu un prag de prezență de 50%, care prevede instituția referendumului și care să poată fi modificată cu 30%, fiindcă se încalcă principiul „simetriei constituționale”.
În România, Curtea Constituțională a lăsat în vigoare o lege nouă care prevede că un referendum este valabil dacă participă 30% din alegători, nu jumătate, ca în prezent. Coborârea pragului, dorită de guvern, fusese contestată de președintele Traian Băsescu. Relatează de la București Sabina Fati.
Coaliția de centru-stânga aflată la guvernare în România și-a dorit schimbarea Legii referendumului încă înainte de încercarea de demitere a președintelui, care a avut loc în vara trecută. Atunci Traian Băsescu a fost salvat de această Lege care prevedea că un referendum național este valabil doar dacă prezența la vot este de cel puțin 50% din totalul cetățenilor. După ce au câștigat alegerile parlamentare, socialiștii și liberalii, au modificat actul normativ scăzând pragul la 30%. Numai că legea a fost atacată la Curtea Constituțională, prima dată de către democrat-liberali și a doua oară de președintele Traian Băsescu. Președintele și-a bazat raționamentul pe Articolul 2 din Constituție, care prevede că „suveranitatea națională aparține poporului român” care o exercită prin reprezentnații săi desemnați prin „alegeri libere, periodice și coerente, precum și prin referendum”.
Argumentul președintelui român a fost respins astăzi de Curtea Constituțională, dar potrivit unei decizii anterioare scăderea cvorumului va fi aplicată doar de anul viitor. În acest fel Traian Băsescu este, teoretic vorbind, ferit de o nouă suspendare. Există în schimb alte argumente pe care specialiștii în drept constituțional le-au invocat criticând decizia Curții. Astfel, Vlad Perju, profesor de drept constituțional la Boston College este de părere că nu poți să