La sediul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) Iaşi a avut loc, la mijlocul lunii trecute, o întâlnire între arhitecţii ieşeni şi reprezentanţii Grupului de Iniţiativă „Iaşul iubeşte teii”. Astfel, arhitecţii au prezentat o proiecţie a parcului de la Teatrul Naţional, ce urmează să fie modernizat, la iniţiativa primăriei, cu ajutorul fondurilor europene. Prezentarea urmează să aibă loc şi la sediul Primăriei.
Conform proiectului, edilii vor să construiască o parcare subterană sub parcul de la Teatru. De amenajarea peisagistică s-au ocupat arhitecţii ieşeni. Prezentarea a fost făcută de către arhitectul Cornel Ciobănașu.
„În acest moment, situaţia parcului este critică, la nivel de paviment, arbori şi fântâni. Aici intervine intervine şi o contribuţie distructivă. S-au făcut plantari successive şi nejustificate, ca să fie. Sunt arbori care sunt clasaţi că monumente cum sunt platanii sau stejarul plantat de Berthelot. În ceea ce priveşte nouă viziune, teatrul Cub parazitează zonă, nu este locul lui acolo. În locul acestuia am găsit de cuviinţă să rămână un loc de joacă neconvenţional pe tructura de beton. Dacă acesta dispare se va realiza un contact vizual între Casa Balş şi Mitropolie”, a precizat arhitectul.
Conform arhitecţilor ieșeni, parcarea subterană va avea 230 de locuri şi va fi dotată cu sisteme moderne de ventilaţie şi de prevenire a incendiilor.
Protestatarii exclud construirea parcării
Prezenţi la discuţii, reprezentanţii Grupului de Iniţiativă au amendat cu tărie ideea construirii unei parcări subterane.
„Acolo se va distruge. Veţi decupa zona existentă, asta veţi face. Iaşul este un oraş foarte poluat iar prin acest proiect zona îşi va reveni după zeci de ani. Ţinând cont de contextul ecologic, proiectul este inoportun. Nu am observant integrarea studiuui rutier cu ideea de pietonal. Da