Organismul digeră o friptură în aproape o săptămână, pe când legumele şi fructele proaspete se digeră în cel mult două ore. Reziduurile şi substanţele care ne-ar putea face rău din aceasta rămân mult timp în corp. De aceea, din când în când, este nevoie, de o dietă bogată în enzime.
Nivelul toxinelor din organism creşte proporţional cu expunerea la poluare, la fumul de ţigară, cu administrarea de medicamente şi cu consumul de carne şi de alimente procesate. Cu cât cantitatea de toxine acumulate, cu atât acestea interferează mai mult cu procesele biologice ale organismului, afectând starea de sănătate. Cea mai gravă afecţiune pusă pe seama unui nivel prea mare de toxine este cancerul, atrag atenţia specialiştii.
Mecanismul natural de detoxifiere
În organism există un mecanism natural al cărui scop este neutralizarea şi eliminarea toxinelor. Acest mecanism se bazează în primul rând pe o serie de enzime detoxifiante.
Potrivit specialiştilor, detoxifierea se produce în două faze. În prima fază, o anumită categorie de enzime detoxifiante se combină cu oxigenul celular şi astfel iau naştere molecule reactive care pot fi şi mai toxice pentru organism decât toxinele iniţiale. Acum intervine faza a doua de detoxifiere, când o altă categorie de enzime se combină cu anumite substanţe nutritive din organism pentru a transforma moleculele reactive în particule ce pot fi eliminate prin urină sau prin excreţia bilei. Între cele două faze trebuie să existe un echilibru perfect deoarece, în caz contrar, moleculele reactive pot acţiona asupra genelor, dând naştere mutaţiilor care duc la apariţia tumorilor canceroase.
O parte dintre enzimele detoxifiante sunt produse de organism şi se găsesc în mod normal în ficat, însă, din cauza nivelului crescut de toxine, este nevoie de o suplimentare a cantităţii de enzime prin alimentaţie.
Familia verzei creşte