Potrivit analizei realizate de John J. Hardy, Head of FX Strategy Saxo Bank, viitorul dolarului e promiţător, având în vedere că celelalte valute se confruntă cu propriile lor probleme.
Dolarul american a fost tranzacţionat săptămâna trecută la cea mai mare cotă din ultimele două luni. Se pare că episodul de slăbiciune înregistrat spre sfârşitul lui septembrie şi în cea mai mare parte a lunii octombrie s-a încheiat, după ce Rezerva Federală a şocat piaţa, nesupunând achiziţiile de active nici unul proces de „taper” la întâlnirea FOMC din 18 septembrie, cu efectele blocajului guvernamental al SUA rămase în ceaţă până în prima jumătate a lunii octombrie.
Se aştepta ca închiderea guvernului să aibă un impact asupra cifrelor forţei de muncă din octombrie, dar raportul întârziat pe octombrie de săptămâna trecută, legat de locurile de muncă, a înregistrat o cifră neaşteptat de bună în privinţa salariilor şi o îmbunătăţire considerabilă faţă de celalalte date ale lunilor trecute. În răspuns, piaţa a revenit la părerea că Rezerva Federală va căuta să-şi reducă achiziţiile de active înainte de întâlnirea din ianuarie – poate chiar înaintea întâlnirii din decembrie, dacă datele, până la acel punct, se vor dovedi încurajatoare.
To taper or not to taper?
În ceea ce priveşte dolarul american, în prim vizor este dezbaterea în curs – dacă şi când Rezerva Federală va supune achiziţiile active procesului de „taper”- de reducere a achizițiilor de bonduri; în teorie, „taper” aducând consecinţe pozitive asupra dolarului, iar „non-taper” negative. Estimările încep să plaseze temporal procesul de reducere fie în ianuarie, fie în martie, deşi există speculaţii din ce în ce mai mari, chiar dacă la nivel de minoritate, că Rezerva Federală nu se va atinge de această masură în viitorul apropiat şi că îşi va mări achiziţiile pe seama valului de slăbire economică, s