Dolarul american a fost tranzactionat saptamana trecuta la cea mai mare cota din ultimele doua luni. Se pare ca episodul de slabiciune inregistrat spre sfarsitul lui septembrie si in cea mai mare parte a lunii octombrie s-a incheiat, dupa ce Rezerva Federala a socat piata, nesupunand achizitiile de active nici unul proces de "taper" la intalnirea FOMC din 18 septembrie, cu efectele blocajului guvernamental al SUA ramase in ceata pana in prima jumatate a lunii octombrie. Se astepta ca inchiderea guvernului sa aiba un impact asupra cifrelor fortei de munca din octombrie, dar raportul intarziat pe octombrie de saptamana trecuta, legat de locurile de munca, a inregistrat o cifra neasteptat de buna in privinta salariilor si o imbunatatire considerabila fata de celalalte date ale lunilor trecute.
In raspuns, piata a revenit la parerea ca Rezerva Federala va cauta sa-si reduca achizitiile de active inainte de intalnirea din ianuarie - poate chiar inaintea intalnirii din decembrie, daca datele, pana la acel punct, se vor dovedi incurajatoare.
To taper or not to taper?
In ceea ce priveste dolarul american, in prim vizor este dezbaterea in curs - daca si cand Rezerva Federala va supune achizitiile active procesului de "taper"- de reducere a achizitiilor de bonduri; in teorie, "taper" aducand consecinte pozitive asupra dolarului, iar "non-taper" negative. Estimarile incep sa plaseze temporal procesul de reducere fie in ianuarie, fie in martie, desi exista speculatii din ce in ce mai mari, chiar daca la nivel de minoritate, ca Rezerva Federala nu se va atinge de aceasta masura in viitorul apropiat si ca isi va mari achizitiile pe seama valului de slabire economica, sau cum sugereaza ultimele stiri, pe seama semnalelor ca deflatia ramane inca o amenintare.
In orice caz, pentru Rezerva Federala chestiunea de "taper" a devenit un fel de "alege