Presa de la Chişinău nu scapă din atenţie evoluţiile politice din prima sa vecină estică, Ucraina, şansele căreia de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană au scăzut aproape la zero după ce parlamentul de Kiev a respins miercuri, 13 noiembrie, legea care ar fi permis tratarea în Germania a fostei șefe a guvernului, Iulia Timoşenko, aflată în detenţie. Experţii cu care au stat de vorbă reporterii de la cotidianul „Adevărul” sunt de părere că un eventual eşec al Kievului va face mult mai dificil parcursul european al Republicii Moldova. „Cred că, în mare parte, soarta Ucrainei a fost hotărâtă, dar poate se mai întâmplă o minune”, comentează pe paginile ziarului Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev.
De Ziua Internaţională a Diabetului, marcată la 14 noiembrie, Andrei Rizescu de la aceiaşi publicaţie a căutat să afle, într-o discuţie cu medicul endocrinolog Natalia Gaibu, cauza insuficienţei insulinei pentru diabetici care s-a semnalat frecvent în ultima vreme. Reporterul a primit asigurări că acum insulină este, ea este de calitate, iar problemele care au existat au fost create artificial, fiindcă piaţa a fost testată de nişte companii farmaceutice cu produse de calitate mai slabă.
„Evenimentul Zilei” citează o declaraţie a lui Serghei Pirojkov, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, care consideră că depozitele de arme ruseşti din localitatea Colbasna, în regiunea transnistreană, reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru Ucraina decât pentru Republica Moldova. Acestea se află la doar 4 km de graniţa cu Ucraina. „În caz de explozie, cel mai afectat va fi teritoriul adiacent de la graniţa ucraineană”, şi-a exprimat temerea diplomatul.
Editorialistul Petru Bogatu de la „Ziarul Naţional” se întreabă dacă UE acceptă „divorţul civilizat” cu Transnistria, făcând trimiter