Parlamentul a decis să majoreze salariile magistraţilor, înăsprind, totodată, sancţiunile pentru acte de corupţie. În timp ce opoziţia a criticat modificările, cei din sistem salută iniţiativa
De la 1 ianuarie 2014, lefurile magistraţilor vor creşte treptat. Până în 2016, judecătorii din instanţele de fond vor primi lunar cel puţin trei salarii medii pe economie, cei de la curţile de apel – patru salarii medii, iar cei de la Curtea Supremă de Justiţie şi de la Curtea Constituţională – câte cinci. Acum, juzii primesc 4.200-6.000 de lei pe lună. Preşedinţii şi vicepreşedinţii de instanţe vor avea sporuri de până la 20%.
În acelaşi timp, magistraţii care vor atinge vârsta de pensionare (50 de ani), dar vor alege să rămână în funcţie până la plafonul de 65 de ani, vor ridica doar salariul, nu şi pensia, ca în prezent.
SANCŢIUNI MAI DURE
Odată cu lefurile, vor spori şi pedepsele. De exemplu, termenul de prescripţie pentru tragerea la răspundere disciplinară a judecătorilor care au comis abateri va fi extins de la un an la doi, ceea ce va permite şi sancţionarea celor care au ieşit la pensie. Mustrarea aspră va fi înlocuită cu tăieri salariale, între 15 şi 30%, pentru o perioadă de la trei luni până la un an.
Mai mult, amenda pentru infracţiunile de corupţie a crescut până la 200.000 de lei, iar termenul de privare de libertate – de la 7 până la 15 ani. Magistraţii riscă să fie pedepsiţi penal şi pentru „îmbogăţire ilicită“, o prevedere nouă, care va fi aplicată în cazurile când valoarea bunurilor deţinute de o persoană cu funcţie de răspundere depăşeşte substanţial veniturile acesteia.
Corupţia e atractivă atâta timp cât nu este pedepsită, şi pentru cel care oferă, şi pentru cel care primeşte.
Oleg Efrim, ministrul Justiţiei
Dacă până acum doar membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) puteau cere intentarea unei p