Lunar, în afară de plăţile pentru apă, curent electric sau încălzire, dăm bani şi pe alte servicii. Unele se ascund sub denumiri generale, cum ar fi deservirea blocului locativ
Deşi achită cu regularitate facturile, unii locuitori ai Capitalei nu au idee ce intră în aceste plăţi. Este şi cazul Evdochiei Climentovscaia (53 de ani), care locuieşte în sectorul Buiucani. „Plătim lunar ca să nu rămânem cu datorii. Poate nu ştim ce înseamnă unele servicii, dar nu avem nevoie de probleme. Totuşi, de fiecare dată când se strică un bec sau când nu merge liftul, adunăm bani de la vecini şi ne rezolvăm singuri problemele “, spune femeia.
Potrivit autorităţilor locale, în cei 62 de bani pe metru pătrat care merg pentru deservirea blocului sunt incluse: măturatul curţii, care are cea mai mare pondere din factură (24 de bani), salubrizarea blocului, reparaţia acoperişului, a intrărilor şi a scărilor de bloc, sticluirea geamurilor, curăţarea subsolului, cheltuieli de administrare etc. „Tariful actual acoperă însă a patra parte din suma necesară, de aceea putem efectua aceste lucrări doar parţial. Dacă ar fi un tarif argumentat economic, am putea face toate lucrările capitale, însă situaţia este alta“, se justifică Petru Gontea, şeful Direcţiei locativ-comunale şi amenajare din cadrul Primăriei Chişinău.
38 de bani pe metru pătrat plătim pentru deservirea echipamentului tehnic. Este vorba de pregătirea de iarnă a reţelelor, profilaxia sistemelor de încălzire şi de apă, curăţarea canalizaţiei. „Majoritatea banilor care se adună din facturi sunt pentru salariile lăcătuşilor, restul - pentru cheltuielile necesare pentru reparaţii“, afirmă Petru Gontea.
Primăria gestionează însă doar jumătate din blocurile din Chişinău, celelalte fiind deservite de alte organizaţii care gestionează fondul locativ, cum ar fi asociaţiile de locatari, asociaţiile de coproprietari în