Monitorul de Vrancea începe astăzi, cu aprobarea şi binecuvântarea ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, o serie de interviuri cu preoţi din judeţ. Este o iniţiativă prin care ne propunem să promovăm valorile spirituale, într-o lume ce pare mai confuză, mai îndepărtată de credinţă, ca niciodată. Ne dorim, de asemenea, ca măcar prin intermediul nostru, al cuvintelor, fotografiilor şi imaginilor video, cei care au uitat, să intre din nou în Casa Domnului şi să-i asculte pe slujitorii Bisericii.
De 12 ani, Daniel Pătrăşcanu este preot la Biserica Sfântul Gheorghe Sud, situată în Cimitirul Sudic din Focşani. Nu a ştiut dintotdeauna că va deveni preot. Tatăl său a fost slujitorul lui Dumnezeu, dar cum copilăria şi-a petrecut-o în timpul comunismului, când preoţii nu erau tocmai bine văzuţi, a ales să urmeze, la liceu, profilul matematică-fizică. Ştiinţele exacte i-au plăcut, căci mama sa a fost profesoară de matematică. A dat treapta I, pe care a luat-o cu brio, dar în clasa a XI-a s-a transferat la seminar, devenind astfel preot. Astăzi începe postul Crăciunului, iar preotul Pătrăşcanu recomandă să ţinem post pentru purificare spirituală, nu pentru detoxifierea organismului sau slăbit.
Reporter: Pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului. Ce îi sfătuiţi pe credincioşi ?
Pr. Daniel Pătrăşcanu: Postul Crăciunului este închinat sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, are o durată de 40 de zile şi este un post mai uşor spre deosebire de cel al Paştelui sau al Adormirii Maicii Domnului. În această perioadă, începând cu intrarea în biserică a Maicii Domnului, sărbătoarea Ovideniei aşa cum este cunoscută popular, încep dezlegările la peşte, sâmbăta, duminica şi sărbătorile cu cruce neagră din timpul săptămânii, lunea, marţea sau joia, dezlegări care durează până la sărb