Micii crescători de struţi au descoperit că pot face bani frumoşi din exportul de păsări vii, vânzarea penelor sau a cojilor golite de conţinut. Sursa: Codrin Prisecaru
Fermierii români s-au apucat de creşterea struţilor mai mult pentru că erau ceva inedit, sperând şi că vor face bani din vânzarea cărnii de struţ, apreciată pentru valoarea nutritivă ridicată şi conţinutul redus de grăsimi şi colesterol. Soţii Farcaşiu din Sebeş au cumpărat prima familie de struţi, adică un mascul şi două femele, în 2009, la pachet cu un incubator.
Afacerile au mers bine, iar acum au opt familii pentru reproducere. "Cererea de struţi este foarte mare, dar nu este ofertă, sunt puţini crescători. Noi am exportat şi în Ungaria: ei ne-au trimis tirul şi noi doar am încărcat păsările", spune Anca Farcaşiu.
Orientaţi către profit
Pentru că au cerere şi de păsări pentru sacrificare, şi de tineret, ardelenii nu vând ouă. Un ou pentru consum se comercializează cu circa 100 de lei, echivalentul a 22 de euro. În schimb, dacă oul este incubat, iar puiul este hrănit şi îngrijit poate fi vândut la o lună cu 100 de euro, adică un preţ de patru ori mai mare. Dacă păsările de la care provin ouăle sunt bine îngrijite, rata de succes la incubare poate fi de 60%, adică din 10 ouă incubate ies 6 pui de struţi.
O familie de struţi, formată dintr-un mascul şi două femele, este aptă pentru reproducţie de la vârsta de patru ani, timp în care costurile medii de întreţinere în această perioadă se ridică la 1.200 de euro. Însă, preţul pentru o familie cu pedigree ajunge la 3.000-3.500 de euro, astfel că fermierul rămâne cu un profit de 1.800-2.300 de euro.
Bani din coji goale
Adrian Martinaş din Neamţ a aflat că poate face bani şi din coaja golită de conţinut a ouălor. "Se vând bine. Le caută cei care încondeiază ouă şi mi-au dat