Transportatorul naţional de electricitate Transelectrica a raportat, pe primele nouă luni, un profit net de 131,5 milioane lei, de circa 12 ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri netă a Transelectrica din perioada analizată a fost de 1,65 miliarde lei, în scădere cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut.
Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Energia tarifată pe primele nouă luni a scăzut cu 4,4%, la 38,4 TWh, iar tariful de transport a crescut cu 12,7%, la 21,16 lei/MWh. Şi tariful pentru serviciile funcţionale a crescut cu 6,5% la 1,14 lei/MWh. Costurile cu mentenanţa au scăzut cu 6% la 83 milioane lei, cele cu personalul - cu 2% la 122 milioane lei, iar cele cu consumul propriu tehnologic - cu 14% la 162 milioane lei. În total, cheltuielile de exploatare pe primele nouă luni au fost de 1,27 miliarde lei, cu 29% sub nivelul raportat la 30 septembrie 2013".
La nouă luni, Transelectrica a realizat circa 80% din investiţiile în derulare bugetate, iar la capitolul investiţii noi sunt întârzieri mai mari, a afirmat Constantin Văduva, unul din membrii directoratului Transelectrica. Domnia sa a spus că investiţiile vor fi accelerate în trimestrul IV pentru îndeplinirea planificărilor bugetate. Ştefan Bucătaru a subliniat că directoratul companiei doreşte accelerarea investiţiilor în următorii patru ani şi optimizarea costurilor operaţionale.
În acest an, compania nu s-a mai confruntat, ca în 2012, cu costuri suplimentare generate de seceta hidrologică (impactul vine din echilibrarea sistemului energetic şi serviciile de sistem) şi nici cu costuri suplimentare din diferenţele de curs valutar. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, pierderile financiare au fost de doar 2,6 milioane lei faţă de 64 milioane lei la 30 septembrie 201