Coaliţia de la guvernare a avut o zi plină de evenimente, joi, cu două puncte de atracţie maximă: adoptarea în Guvern a proiectelor de legi ale bugetului şi descentralizării, şi respingerea la CCR a sesizării preşedintelui Băsescu împotriva pragului de 30% pe care USL îl vrea pentru referendum.
Gata, descentralizarea intră în linie dreaptă, marţi premierul îşi adună miniştrii şi se duce să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului. Peste noapte, reprezentanţii din teritoriu ai guvernanţilor se vor trezi în poală cu o uriaşă pomană: competenţe peste competenţe. Despre banii necesari se vorbeşte mai puţin şi fără prea multe detalii. Dar vicepremierul Dragnea, implicat cu devotament în această împărţire a puterii către primari şi preşedinţi de judeţ, a declarat că le-ar da şi bani. De fapt a formulat puţin altfel: că descentralizarea nu aduce cheltuieli în plus.
Dar cea mai minunată veste pentru primari este aceea că Executivul le dă drumul la lesă şi îi lasă să pună taxe de capul lor pe capul altora. Mai precis a persoanelor din localităţile lor, dar numai cele fizice, nu şi juridice, pe care Guvernul le apără intens.
Descentralizarea este un iceberg la care nici vârful nu se prea vede, şefii de judeţ vor fi avansaţi, de la „gradul” de baron, probabil la cel de marchiz, sărind direct peste cel de conte, şi îi vor lăsa pe primari să fie cel puţin baroneţi.
Acum, că şi regionalizarea ar putea fi supusă referendumului în aceeaşi zi cu prezidenţialele, anul viitor, ar putea să apară şi duci. Între 8 şi 12, în funcţie de varianta care se va impune pentru împărţirea pe regiuni a ţării.
Fiecare dintre aceşti „nobili” vor avea drept de taxare a supuşilor de pe vastele lor domenii şi vor hotărî cine, ce şi cum sub domnia lor.
Dar slujbaşii ar putea să nu fie prea fericiţi, pentru că mulţi dintre ei îşi vor pierde pâinea. Nu, contrazice vicep