Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, explică, într-un interviu acordat RL, când calculatoarele devin nocive pentru copii şi în ce mod afectează tehnologia creierul uman. Copiii din ziua de astăzi nu sunt mai deştepţi decât cei din alte generaţii datorită tehnologiilor, aşa cum se spune, ci doar mai pricepuţi, susţine Mureşanu.
Credeţi că activitatea neurologică a copiilor cărora li se pun în mână, încă din primul an de viaţă, tablete sau smartphone-uri este afectată?
Dafin Mureşanu: Folosirea excesivă a calculatorului şi a telefonului mobil, fără un echilibru între activităţile fizice şi mentale, duce la instrumentalizarea oamenilor, deformarea creierului şi amputarea afectivă a generaţiilor viitoare. Spre exemplu, telefonia mobilă, prin aceste sisteme de câmpuri care ne ajută în comunicare, a virusat viaţa personală. Excesul de radiaţii poate provoca de la dureri de cap, anxietate, stări depresive până la patologii organice. Copiii care utilizează de mici telefonul mobil şi calculatorul pot dezvolta tulburări de comportament, de înţelegere, de comunicare şi de integrare.
Cum ar trebui gestionată relaţia copil-computer?
D.M.: Calculatorul este benefic până la un punct, întrucât dezvoltă anumite abilităţi. Copiii care folosesc calculatorul intensiv nu sunt mai deştepţi, poate doar mai pricepuţi, uneori fiind afectată componenta emoţională a comportamentului. Acest lucru va fi pe nota de plată pentru generaţiile viitoare. Vorbim de amputarea afectivă, lucrul şi interacţiunea scăzută cu semenii, diminuarea calităţii reale a vieţii. Tocmai de aceea nu este recomandată renunţarea la citit, la scrisul de mână sau la interacţiunea cu oamenii, în favoarea cantonării în zona calculatorului. Pe lângă tulburările menţionate, mai există şi alte probleme la care pot fi supuşi tinerii care stau mai mult de câteva or