Sistemul fiscal din ţara noastră afectează puternic competitivitatea economiei autohtone, taxele plătite de companii reprezentând 42,9% din profitul comercial al acestora, atrage atenţia Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal (CF) şi economistul şef al Raiffeisen Bank România.
"Chiar dacă nivelul impozitului pe profit, de 16%, este unul dintre cele mai scăzute din Europa, taxarea muncii este ridicată, reprezentând 31,5% din profitul comercial. Investitorii se uită la întregul sistem de taxe, astfel că nu mai putem păcăli pe nimeni cu cota unică", a declarat domnia sa.
Nu doar nivelul taxelor este unul împovărător, ci şi sistemul de plată al acestora, ţara noastră situându-se pe poziţia 134, cea mai joasă a unei ţări din Europa în lume, din acest punct de vedere, arată Ionuţ Dumitru. Şi din punct de vedere al stimulării muncii şi a investiţiilor, rezultatele României sunt negative, ocupând locurile 146, respectiv 136, din 189 de ţări, potrivit preşedintelui CF.
"Sistemul nostru de taxe şi impozite nu este unul competitiv pentru atragerea investiţiilor. Trebuie să privim dincolo de cota unică, la nivelul TVA, care este al treilea cel mai mare din Europa, şi la cel al contribuţiilor sociale, care ne situează pe locul opt pe continent", susţine domnia sa.
În timp ce TVA este unul dintre cele mai ridicate din Europa, nivelul de colectare depăşeşte cu puţin 50%, arată Ionuţ Dumitru.
Preşedintele CF a mai precizat că angajatorii trebuie să plătească 1,83 euro pentru fiecare euro plătit angajaţilor.
ALEXANDRU SÂRBU Sistemul fiscal din ţara noastră afectează puternic competitivitatea economiei autohtone, taxele plătite de companii reprezentând 42,9% din profitul comercial al acestora, atrage atenţia Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal (CF) şi economistul şef al Raiffeisen Bank România.
"Chiar dacă nivelul impozitulu