Curtea Constituţională a respins contestaţia preşedintelui privind pragul referendumului, dar sunt şanse minime pentru revizuirea Constituţiei odată cu prezidenţialele.
Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) a decis pentru a doua oară că pragul de 30% prezenţă la vot pentru validarea referendumului este constituţional. Însă, prin amânarea verdictului, şansele organizării, pe noua lege, a referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale tind spre zero.
Deşi şi-a văzut sesizarea respinsă de CCR, se poate spune că preşedintele Traian Băsescu şi-a atins scopul, doarece, în acest moment, şansele de realizare a planului USL de organizare a referendumului pentru revizuirea Constituţiei conform prevederilor noii legi simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul viitor sunt extrem de mici. Conform prevederilor Legii Fundamentale, viitorul preşedinte al României va trebui să depună jurământul în faţa plenului Parlamentului în 21 decembrie 2014, pentru a-şi începe mandatul în ziua în care se încheie, constituţional mandatul lui Traian Băsescu. În aceste condiţii, primul tur al alegerilor prezidenţiale poate fi organizat cel târziu în 30 noiembrie, astfel încât, după cele două săptămâni legale, în 14 decembrie să fie organizat turul doi, numărarea voturilor, soluţionarea eventualelor contestaţii şi validarea rezultatelor urmând a fi realizate într-o singură săptămână, astfel încât în 21 decembrie câştigătorul să poată depune jurământul ca preşedinte al României.
Potrivit deciziei 334/26.06 2013 a CCR prevederile noii legi a referendumului devin aplicabile abia la un an de la intrarea în vigoare, adică de la momentul publicării legii în Monitorul Oficial. Astfel, pentru a putea organiza în 30 noiembrie 2014 referendumul pentru revizuirea Constituiţiei potrivit prevederilor noii legi (cu prag de v