Irlanda va incheia programul de asistenta financiara fara a solicita un credit preventiv, a anuntat premierul irlandez Enda Kenny, transmite Reuters. Irlanda este prima tara din zona euro care va iesi din programul de asistenta financiara solicitat in timpul crizei financiare globale. Dublinul ar urma sa finalizeze in 15 decembrie programul inceput in urma cu trei ani.
"Aceasta este decizia potrivita la momentul potrivit pentru Irlanda", a afirmat oficialul de la Dublin. "Acesta este cel mai recent din seria de pasi prin care Irlanda a revenit la conditii economice, bugetare si de finantare normale ... Inca avem un lung drum de parcurs dar cu siguranta ne indreptam in directia potrivita", a afirmat Enda Kenny dupa o reuniune guvernamentala unde ministrul de Finante, Michael Noonan, le-a prezentat colegilor sai strategia de iesire din programul de asistenta financiara. Saptamana trecuta, Irlanda a primit ultima transa din imprumutul international.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul asistentei internationale si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Irlanda s-a angajat sa reduca cheltuielile si sa majoreze taxele cel putin pana in 2015, dupa ce a incheiat, in noiembrie 2010, un acord pentru obtinerea unui ajutor international in valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE si FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.
La acea data, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetara impusa de FMI si Uniunea Europeana care i-au acordat in rep