Mai mulţi artişti au venit, joi, în Parlament, la o dezbatere organizată de deputatul PSD Mihai Sturzu pe marginea intenţiei acestuia de a elabora o propunere legislativă care să reglementeze drepturile de autor şi care să rezolve problemele actuale, generate de distribuţia deficitară a acestora.
Deputatul social-democrat Mihai Sturzu a propus ca noua lege să prevadă existenţa, pentru fiecare categorie de drepturi de autor, a unui organism de gestiune colectivă (OGC) care să deţină rolul de colector principal, în baza numărului de membri pe care îi are, menţinând posibilitatea de a exista şi colectori secundari.
A doua prevedere principală propusă de Sturzu priveşte introducerea unui sistem de alegeri democratic a conducerilor OGC, bazat pe reprezentativitate. Potrivit lui Sturzu, reprezentativitatea în conducerea OGC ar trebui să fie similară celei din Consiliul de Administraţie al unei asociaţii private, în care numărul de voturile deţinute corespunde procentului de acţiuni. Astfel, artiştii care au adus cei mai mulţi bani în OGC vor fi cei cu cele mai multe voturi şi vor avea posibilitatea de a influenţa decizia în conducerea OGC.
A treia prevedere importantă propusă de deputatul PSD are în vedere crearea unei amprente digitale pentru fiecare piesă, astfel încât drepturile de autor să fie colectate şi redistribuite autorului în baza evidenţei stricte a difuzării acelei piese. Sturzu a spus că în acest moment acest lucru se face "cu pixul pe hârtie", în baza unei legi elaborată în 1996, iar între timp tehnologia a evoluat foarte mult şi există posibilitatea monitorizării exacte a difuzărilor.
"Există posibilitatea creării în România a amprentei digitale pentru fiecare piesă. Eu propun introducerea posibilităţii ca distribuţia banilor să fie făcută corect, pe bază de amprentă digitală. Prin acest sistem punem dec