Cu o zi înainte de începerea Postului de Crăciun, la Alba Mall, zeci de albaiulieni au degustat din mâncărurile tradiționale aduse, de Lăsatu Secului, de către producătorii din județul Alba. Plăcinte, cozonaci și prăjituri de casă, legume, murături, zacuscă, miere, dulciuri sau sucuri naturale sunt doar câteva dintre produsele pe care vizitatorii centrului comercial le-au putut cumpăra și degusta. Lăsatu Secului marchează intrarea în Postul Crăciunului, astfel că timp de 40 de zile credincioșii se vor abține de la diferite feluri de mâncăruri.
Zeci de albaiulieni au venit centrul comercial din Alba Iulia, la „Lăsatu Secului pentru Trup și Suflet”. Data de 14 noiembrie este cunoscută în tradiție ca fiind ultima zi înaintea postului Crăciunului în care oamenii mai pot mânca fără abțineri. Pentru a marca această zi a fost organizată cea de-a doua ediție a Lăsatu Secului, unde producători din județul Alba și-au expus preparatele culinare sau murăturile numai bune de pus în cămară. A fost un prilej bun și de degustat pentru majoritatea albaiulienilor, care au primit plăcinte, sarmale, ciuperci, pască, cozonac și alte delicii, pregătite “ca la mama acasă”.
La eveniment au fost prezenți ÎPS Irineu, viceprimarul muncipiului Alba Iulia, Paul Voicu și vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui. Pentru cei prezenți la eveniment, ÎPS Irineu a spus că prin post „asimilăm un nou mod de existență după voia lui Dumnezeu și un bioritm tantric dumnezeiesc și omenesc”. Pe lângă faptul că trebuie să facem abstinență la băutură și diferite mâncăruri, ÎPS Irineu a menționat că prin post „se realizează transformarea personală și înnobilarea ființei, se înnobilează viața familială”.
Cei care nu au reușit să își aprovizioneze cămara la Lăsatu Secului au avut ocazia să cumpere gemuri, compoturi, murături, zacuscă, ceapă roșie și galbenă, miez de nucă, pâine de casă, miere, suc n