Consiliul Judeţean Mureş s-a întrunit, joi, într-o şedinţă extraordinară, principalul punct de pe ordinea de zi fiind legat de organizarea unui referendum pentru înfiinţarea regiunii de dezvoltare Mureş-Covasna-Harghita, cu centrul la Târgu Mureş, demers cerut de consilierii judeţeni UDMR, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Şedinţa, care a durat circa două ore, a fost tensionată. În cadrul acesteia, au fost prezenţi zeci de primari UDMR din judeţ, reprezentanţii Uniunii au cerut să ia cuvântul şi o serie de lideri din teritoriu, iar şeful CJ Mureş, Ciprian Dobre, a dispus intonarea imnului naţional, înainte de a începe.
Astfel, la şedinţă au luat cuvântul consilierii judeţeni UDMR Kelemen Marton - liderul de grup, Szasz Isolda, vicepreşedintele CJ Lokodi Edita Emoke, preşedintele UDMR Târgu Mureş, viceprimarul Peti Andras, primarii din Sovata, Peter Ferenc, şi Sângeorgiu de Pădure, Sofalvi Szabolcs. Ei au subliniat că doresc consultarea cetăţenilor privind înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare, "nu de autonomie", şi că aceasta ar duce la o mai bună absorbţie a fondurilor europene în judeţ, în exerciţiul financiar european 2014-2020.
De cealaltă parte, consilierul judeţean Vasile Filimon (PDL) i-a acuzat pe reprezentanţii UDMR că îşi aduc aminte de judeţ doar în campania electorală, Vasile Boloş (PSD) a spus că obiectul referendumului excede atribuţiile CJ Mureş şi că USL va vota împotrivă, în timp ce Ioan Tuşnea (PPDD) a susţinut că ar fi nevoie de o amânare a acestei discuţii.
Secretarul judeţului, Paul Cosma, a atras atenţia că un referendum nu este "un sondaj de opinie" şi presupune alocarea de resurse bugetare, iar în final, preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, a spus că va vota împotrivă şi că un referendum poate fi organizat oricând de CJ, "cu condiţia utilităţii".
În final, s-a trecut la vot, iar plenul CJ Mureş a respins,